SURDIM I HAMLETS

Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles
PRESENTACIÓ DEL
PROJECTE
DESENVOLUPAMENT CONTACTE ENLLAÇOS

Granera (Moianès)


Juny 2017. Autor:Ricard Morén.

Presentació

Benvinguda a la pàgina web de la línia de recerca sobre immigració rural de la UAB.

Aquest lloc web ofereix actualment una varietat de continguts dels projectes SURDIM (2021-2023) i HAMLETS (2017-2020)

Projecte SURDIM

El projecte actual SURDIM ( Sustainable Rural Development and International Immigration in the Pyrenees) és un projecte finançat per la Unió Europea i realitzat principalment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El projecte va començar el novembre de 2021 i tindrà una vigència d´almenys dos anys.. El seu objectiu principal és estudiar el paper que poden jugar els immigrants internacionals en el desenvolupament rural sostenible en el Pirineu. L´equip de recerca està format pel Dr. Cristóbal Mendoza (responsable científic del projecte, MSCA Research Fellow. UAB. Departament de Geografia), Dr Ricard Morén-Alegret (supervisor científic del projecte, PI, UAB. Departament de Geografia), Dr Giorgos Kallis (co-supervisor científic, UAB-ICTA) i Dr William Berthomière (co-supervisor científic a França, grup de recerca Passages-Lab. Univ. de Bordeaux).

Com els immigrants revitalitzen els pobles rurals?

Els immigrants tenen un paper actiu en el manteniment dels pobles agrícoles i, en general, dels assentaments rurals que, altrament, podrien experimentar processos de despoblació o envelliment. La regió que comprèn la serralada dels Pirineus, dividida administrativament entre França i Espanya, no n'és una excepció. Els immigrants han contribuït a la revitalització social i econòmica d'alguns municipis pirinencs amb menys de 2.000 habitants. El projecte SURDIM, finançat amb fons europeus, examina la immigració internacional en l'entorn rural dels Pirineus. El projecte estudia les trajectòries d'incorporació laboral/econòmica dels immigrants als municipis del Pirineu francès i espanyol, per tal d'identificar projectes econòmics sostenibles gestionats o recolzats per immigrants i així evidenciar casos d'èxit en matèria de desenvolupament rural. Per aquest motiu, s' analitzen fonts secundàries i es realitzen entrevistes amb immigrants, de tal manera que s' aporti informació nova sobre com la immigració afavoreix el desenvolupament rural sostenible.

Objectius

La immigració internacional és un fenomen relativament poc estudiat a l' Europa rural, tot i que els immigrants poden evitar processos de despoblació i envelliment en les àrees rurals. Omplint aquest buit de la literatura, el projecte estudia el paper dels immigrants internacionals en el desenvolupament de les economies locals dels municipis de menys de 2.000 habitants en quatre àrees del Pirineu francès i espanyol amb mercats laborals d'ocupació contrastants. En efecte, els immigrants poden aportar noves idees sobre sostenibilitat en el desenvolupament econòmic local i revitalitzar el teixit social d' aquests municipis. D´acord amb els objectius del programa Horitzó 2020 de la UE, el projecte ajuda a identificar oportunitats econòmiques rellevants per a empreses innovadores i contribueix a la competitivitat i l'ocupació a les zones rurals.

Els objectius concrets de la recerca són: 1) realitzar un exercici teòric crític de la literatura sobre la immigració internacional en entorns rurals; 2) analitzar les vies d'incorporació laboral/econòmica dels immigrants en determinats municipis del Pirineu francès i espanyol, per tal d´identificar projectes econòmics sostenibles gestionats/sostinguts per immigrants, i presentar experiències d'èxit en termes de desenvolupament rural; 3) estudiar els processos d'assentament d'immigrants en municipis seleccionats, analitzant els desafiaments per a la incorporació social d'aquest col·lectiu en les comunitats rurals, incorporant qüestions relatives al benestar i aspectes interculturals de les persones; 4) continuar amb l'actualització i extensió del Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) existent a altres àrees d'Espanya i França, per tal de contribuir als debats polítics i socials sobre la immigració a les zones rurals. L'Objectiu 1 s'assolirà mitjançant una investigació bibliogràfica exhaustiva consistent a la recopilació i l´anàlisi de la literatura científica i de caràcter administratiu/divulgatiu, que permeti localitzar els conceptes i marcs teòrics pertinents. O2 i O3 s' aconseguiran a través de l'anàlisi de dades qualitatives primàries recopilades en entrevistes semiestructurades amb immigrants i informants clau, complementades amb observació participant. El treball de camp per a O2 i O3 permetrà la recopilació de material fotogràfic a nivell local que s'incorporarà en un Sistema d'Informació Geogràfic d'accés obert, la font d'informació principal del qual serà les dades estadístiques oficials (O4). Les principals àrees de recerca del projecte SURDIM són els Pirineus Girona i Osca (Espanya) i els departaments dels Pirineus Orientals i Alts Pirineus (França).

Per més informació sobre el projecte SURDIM, vegeu https://cordis.europa.eu/project/id/101023968

Projecte HAMLETS

El recent projecte de recerca titulat “Immigration and sustainable development in small villages”(HAMLETS), va rebre el suport de RecerCaixa2016, un programa impulsat per l’Obra Social de “la Caixa” amb la col·laboració de l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP). Es tractava d’un projecte desenvolupat des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per un equip inter-disciplinar (Departament de Geografia, LIGIT i ICTA), dirigit pel Dr. Ricard Morén-Alegret, Els membres de l´equip durant l´última fase del projecte HAMLETS van ser (per ordre alfabètic): William Berthomière, Francesc Boya, Carme Freixa, Eva Gómez, Giorgos Kallis, Ruth McAreavey, Cristóbal Mendoza, Josepha Milazzo, Laia Mojica, Ricard Morén i Francesc Romagosa. A més de la UAB, el projecte va tenir la participació activa de la Universitat de Newcastle (UK), el CNRS (França), l´Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) i l´Associació de Municipis de Muntanya d´Espanya (EsMontañas). La durada del projecte de recerca va ser de 3 anys, tot començant la primavera de 2017 i finalitzant el febrer de 2020.

La sostenibilitat dels micropobles (entesos com municipis amb menys de 500 habitants) està amenaçada degut - entre altres factors - a la despoblació, mentre persones en migració o amb projectes cerquen on viure. Envelliment i despoblament fan aquests territoris, sovint rurals, més vulnerables a perills com incendis forestals o especulació descontrolada, amenaçant la seva existència.

En anglès, ‘hamlet’ significa petit poble i, alhora, Hamlet protagonitza una tragèdia existencial de William Shakespeare. El projecte ha investigat la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el ‘ser o no ser’ dels micropobles, que signifiquen més d’un terç de la superfície territorial de Catalunya però on menys d’un 2% de la població d’aquest país resideix. Aquesta molt baixa densitat poblacional és un repte de grans dimensions pel present i el futur del país.

Així doncs, el projecte HAMLETS va informar científicament als actors polítics i debatre amb ells. En aquest sentit, l’Associació de Micropobles de Catalunya, entitat de governs locals que agrupa centenars d’ajuntaments de municipis amb menys de 500 habitants, va participar activament en el projecte.

La hipòtesi principal fou que la immigració (internacional i interna) té potencial per contribuir social, econòmica, mediambiental i culturalment al desenvolupament sostenible de molts micropobles.

El principal àmbit territorial d’estudi i el gruix de treball estadístic, documental i de camp es va realitzar bàsicament a la comunitat autònoma de Catalunya, però també es va desenvolupar petits treballs de camp comparatius al Departament dels Pirineus Orientals (França), així com a la República d’Irlanda (Eire) i a Irlanda del Nord (Regne Unit).

En resum, els principals objectius del projecte HAMLETS van ser:

  1. Conèixer millor l’arribada i assentament d’immigrants a micropobles a través de treball estadístic, treball documental i treball de camp en alguns municipis amb poca població que ja fa anys que acullen immigració
  2. Realitzar recerca-acció participativa amb immigrants que ja implementen iniciatives de desenvolupament sostenible a micropobles.
  3. Recollir dades i dissenyar, amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, una pàgina web amb un innovador Sistema d’Informació Geogràfica d’accés obert (GISASH) que ajudi aquests municipis en l’arribada i acollida de nouvinguts, així com orienti potencials migrants abans del desitjat moviment migratori cap a micropobles.
  4. Els seus principals mètodes de recerca van ser el treball estadístic, cartogràfic i documental, entrevistes semi-estructurades amb immigrants internacionals i informants clau, i anàlisi de dades qualitatives, així com observació participant i recerca-acció.

Per a més informació, vegeu: https://ods.cat/en/hamlets-immigration-and-sustainable-development-in-small-villages/

DESENVOLUPAMENT

DIFUSIÓ A CONGRESSOS I ACTES ACADÈMICS

* Mendoza, C. & Morén-Alegret, R. (2022) “Inmigración internacional y mercados de trabajo rurales en los Pirineos de Aragón y Cataluña”. X Congreso de Migraciones en España. Madrid: Instituto Universitario Ortega y Gasset & Universidad Autónoma de Madrid, 14-16/09/2022.
* Mendoza, C. & Morén-Alegret, R. (2022) “Sustainable rural development and international immigrant entrepreneurs in Girona Pyrenees (Spain)”. 2022 International Geographical Union (IGU). París: Université de la Sorbonne, 18-22/07/2022.
* Mendoza, C. (2022) “Local developments and international immigration in the Pyrenees”. EUGEO 9è Congrés. Barcelona: Institut d´Estudis Catalans & Universitat de Barcelona, 4-7/09/2023.

COMUNICACIÓ VIA TWITTER

Des de juny de 2017, en el marc del projecte de recerca aplicada 'HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles' (2017-2020) i “SURDIM. Desenvolupament rural sostenible i immigració internacional als Pirineus (2021-2023), es publiquen, amb ànim divulgatiu, tweets amb algunes dades demo-geogràfiques i fotos il·lustratives dels municipis amb menys de 2000 habitants de l'àrea d'estudi. Aquestes imatges posteriorment es vincularan al Sistema d’Informació Geogràfica (GISASH) que s'està desenvolupant a la UAB. Els hashtags principals són #HAMLETS #SURDIM i els comptes de Twitter que podeu seguir per anar rebent informació del projecte són @RicardMoren i @CMendozaPerez.

SIG SURDIM-HAMLETS

Durant la realització del projecte SURDIM (2021-2023), el SIG desenvolupat en el marc del projecte HAMLETS (2017-2020) s'ha mantingut en el servidor de la UAB. Es tracta d'un SIG centrat en àrees rurals, d'accés públic, que ha permès la publicació i difusió de dades sociodemogràfiques dels municipis rurals, i també informació diversa, com són els diferents serveis que ofereixen aquests municipis.
Aquest SIG és una mostra de les diferents eines que permeten posar els municipis rurals al mapa i que podria ampliar-se en futurs projectes.. Aquest Sistema d'Informació Geogràfica (conegut com a GISASH, per les seves sigles en anglès), que es nodreix de les dades estadístiques procedents dels organismes oficials (IDESCAT, INE, EUROSTAT...), compta amb diverses dimensions, incloent-hi informació sobre serveis, bibliografia, mapes, pàgines web, fotografies procedents de treball de camp i una enquesta realitzada per la UAB.
El GISASH ha estat desenvolupat i està allotjat a la UAB gràcies al finançament del Programa RECERCAIXA per al període 2017-2020 (una iniciativa de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i la Fundació 'la Caixa'), al finançament del Grup de Recerca sobre Economia Ecològica de la UAB, 2021-2022 (ECONECOL, ref. SGR-1126, AGAUR 2017-2021), a la Unió Europea, període 2022-2023 (projecte SURDIM) i al Grup de Recerca sobre Economia Ecològica de la UAB el 2023-2025 (ECONECOL, AGAUR 2023-2025). Vegeu:
http://atlantis.uab.cat/hamlet/public?request_locale=ca#

ORGANITZACIÓ D´ACTES ACADÈMICS

* Sessió Immigrant entrepreneurship, international mobilities and sustainable local development in rural areas. Commission “Global Change and Human Mobility”. Unió Geogràfica Internacional , IGU. Paris: Université de la Sorbonne, 18-22/07/2022. See: https://www.ugiparis2022.org/

* De febrer a maig de 2022, el Dpt. de Geografia i l´ICTA, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB-GEO-GRM) van organitzar el 18th GRM Seminar Series on Migration (18è Cicle de Seminaris sobre Migracions del GRM). Aquests seminaris van incloure algunes sessions que van tractar, de forma directa o indirecta, temàtiques relacionades amb els Pirineus.

  • 17 febrer 2022, 13h, Dr Raúl Lardiés, Universidad de Zaragoza, Espanya: Foreign immigration from outside the EU in rural areas of Aragón: impacts and integration
  • 21 març 2022, 13h, Dr Montserrat Feixas, UNHCR in Central Europe from 2013 to 2021, Hungary: Asylum challenges in Central Europe. The 2015 crisis and its consequences
  • 28 abril 2022, 13h, Dr Valeria Bello, Universitat Ramon Llull, URL, Espanya: The role of prejudice and cognitions in the governance of international migration
  • 12 maig 2022, 13h, Dr Kevin Mary, Université de Perpignan Via Domitia, França: Migration-facilitating capital: Attracting and (socially) selecting African students for Canada.
Vegeu: http://geografia.uab.cat/migracions/cat/seminaris.htm

ESTADA DE RECERCA

Cristóbal Mendoza va realitzar una estada de recerca a Bordeus (Nova Aquitània. França), en el laboratori Passages del Centre Nacional de la Recerca Científica francès (Centre National de la Recherche Scientifique, CNRS); laboratori que està associat a la Université de Bordeaux-Montaigne, Université de Bordeaux, i a l´École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage, també de la ciutat de Bordeus, Durant aquesta estada, l´investigador del projecte SURDIM va realitzar una visita científica a MIGRINTER, un laboratori del CNRS especialitzat a temes de migració i relacions ètniques, que està associat a les universitats de Poitiers i Bordeaux. Els objectius d´aquesta estada van ser la recerca bibliogràfica, l´intercanvi acadèmic i l´explotació de dades estadístiques. A més de Bordeus i Poitiers, es van contactar els col·legues de la Université de Pau et des Pays de l'Adour, de cara a la planificació del treball de camp a la regió Hautes Pyrénées.

RESUMS EXECUTIUS

Anglès  Català   Espanyol  Francès

MAPES

Població
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
Població per sexe i grups d'edat
image-1
image-1
image-1
Població nascuda a l'estranger
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
Estrangers
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1

Fotos

image-1
Rabós (Alt Empordà), Girona. Diversificació econòmica d´un municipi de menys de 500 habitants.
image-1
Vallfogona de Ripollès (Ripollès), Girona. Sostenibilitat en un poble petit als Pirineus
image-1
Campo (Ribagorza), Huesca. Desenvolupant d´habitatges de segona residència a les localitats rurals dels Pirineus.
image-1
Perarrúa (Ribagorza), Huesca. Negocis d’immigrants. Antiga escola habilitada com a restaurant i agència de viatges, gestionats per persones holandeses.
image-1
Sahorre / Saorra (Prades), Pyrénées Orientales. Accés viari limitat a la Vall de la Rotja.
image-1
Vernet-les-Bains / Vernet (Prades), Pyrénées Orientales. Localitat turística i de balneari ubicada a la falda del Canigó.

CONTACTAR AMB HAMLETS

Si desitja contactar-nos, pot enviar un correu a una de les següents adreces: cristobal.mendoza@uab.cat o ricard.moren@uab.cat

ADREÇA

Despatx B9-1068, Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona, 08193, Bellaterra (Barcelona), Espanya.





Es permet la reutilització dels continguts del GISASH sense cap restricció més enllà de la citació de la font: Font: GISASH (2019), HAMLETS Research Project, Bellaterra (Barcelona): UAB / RecerCaixa (Obra Social ‘la Caixa’, ACUP)